Антицелулитния масаж – най- ефективното традиционно средство против портокаловата кожа 10.08.2012 – Posted in: Естетика – Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Целулитът в женското тяло се образува под въздействието на женския полов хормон естроген. Колкото повече естроген се синтезира от организма на жената, толкова повече тя е предразположена към образуване и натрупване на мастни депа.

Натрупването на мастни депа зависи и от фактори като полово съзряване и бременност, които водят до силно изразяване на проблема, заради хормоналното пренастройване на организма в тези периоди. Менопаузата също се отразява на процеса на складиране на излишни мазнини, макар и външно да има по-различна изява – в този период се наблюдава натрупване на мазнини в областта на талията и корема, за сметка на горната част на бедрата и ханша, където е възможно дори да се получи редуцирането им.

 

Естрогените създават благоприятна среда за образуването и развититето на мастни тъкани и са фактор за задържането на течности в организма, което и води до натрупването на целулит.

 

 

Основна функция на естрогена е да поддържа природната функция на женския организъм да дава живот. Естрогените са необходими, за да се осъществи успешно зачеване и износване на плода, както и изхранване на кърмачето.

 

В съвремието обаче при човешкия организъм се наблюдава повишена продукция на някои хормони, към тях спада и естрогена при някои представителки на нежния пол. Това от своя страна определя предразположеността към задържане на течности в организма.

 

Целулитът не е само естетически проблем. Мастните депа се превръщат в зони за складиране на токсини. Организмът образно казано „изтлъсква“ част от токсините и други продукти на обмяната на вещества в тези „незначителни“ зони, които са далеч от функционални органи.

По отношение на здравословното състояние целулитът стимулира затлъстяването, може да стане причина за постоянно главобие…

При натрупването на мастните плаки тече и процес на задържане на течности. Мастните клетки отделят все повече отпадни продукти. Клетъчните им стени стават по-плътни от стените на обикновените мастни клетки, при което веществата, отговорни за разтварянето на мазнините не могат да проникнат в клетката. След време се стига до натрупване на пластове от такива клетки, които формират позната ни „портокалова кожа“.

 

Тук се крият причините за налагането на терапия, която да третира тъканите така, че да се преодолее задържането на процесите в тези клетки, да се подобри кръвообращението и лимфопотокът в проблемните области, за да се освободят задържаните течности. При желание за редуциране на целулита следва да се помисли за методи, които да спомогнат извеждането на токсините от организма. Задължително е да се пие много вода.

 

Три са принципите за ефективната терапия на целулита: двигателна активност, масаж и придържане към специално подбран хранителен режим. Пропускането на която и да е точка води до саботиране на ефекта от борбата срещу неприятния дефект. Резултат не дават дори грижите за силно изпотяване на проблемните области. Полза показва масажът, който има силно интензивно физическо въздействие на тъканите. Ефектът му освен това настъпва по-бързо, отколкото драстичните и нездравословни методи като гладуване или интензивни тренировки.

 

 

Ползата от физическите занимания е друга – образуване на мускули, които да дадат естетически завършек на тялото и стегнатост. При гладуване  първоначално се наблюдава редуциране на целулита, тъй като организмът черпи енергия от запасите си в мастните депа. Но отслабването също така води до забавяне на обмяната на вещества и съответно по-слабо отделяне на енергия, което е причина не само за изпитване на постоянна умора, но и на бавно редуциране на мастните тъкани.

 

Терапията на целулита предвижда периоди на системно и многостранно третиране. Масажът е част от ежедневната програма, но също така задължително е и да се прилагат качествени продукти срещу „портокалова кожа“. При нанансяне на антицелулитните кремове видът на движенията не са от значение, важно е действието да е интензивно. Ориентир за ефективност на антицелулитното средство е неговият загряващ ефект, което означава, че се подобрява кръвообращението в тази локална област. Друг показател е наличието на екстракти от кестен в продукта.

 

 

Да се лишим от целулита въобще е трудна, но не и невъзможна мисия мисия, имат го и най-слабите жени. А за да има ефект борбата срещу грапавините по бедрата, се налага постоянно поддържане на добра физическа форма…

Консултирайте се безплатно с нашите специалисти от Boudoir Beauty Studio Sandanski и вижте най -новите ни пакетни оферти за моделиране на фигурата.